MATLAGNINGSPROV –
UTVÄRDERING
Maträtt: Sichuan chicken kung pao med ris och
edamamebönor
Vad gick bra? Motivera.
Vad kunde gått bättre? Motivera.
Jag tycker inte att det var något
större problem eller misstag som jag gjorde under matlagningsprocessen. Men om
jag måste nämna någonting skulle det iså fall vara att jag skulle ha satt på
riset lite tidigare. Jag satt på det nån minut senare än vad jag skulle och det
resulterade i att jag fick vänta i ca 3 min på att riset skulle bli färdigt
medans woken och bönorna redan var klara. Dock blev det inte till ett stort
problem då alla moment var varma mot slutet ändå. Dessutom hade jag tid att
diska och städa undan under dem 3 minuterna.
Hur är måltiden om man tar hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö. Tänk på att utveckla ditt resonemang.
Hälsa:
Hälsa:
Min maträtt jag valde att laga tar
till viss del hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö. När det gäller hälsa så anser
jag att det är bra att jämföra med tallriksmodellen. Tallriksmodellen delas upp
i tre olika delar. Grönsaker och rotfrukter som ger dig vitaminer, mineraler
och fibrer. Potatis, pasta, bröd och gryn som ger dig energi. Kött, fisk, ägg
och baljväxter som ger dig protein och mineraler. Min rätt innehöll alla
delarna. Både grönsaker som salladslök, morot och broccoli, ris, kyckling och
edamamebönorna som är en baljväxt. Jag hade bra och hälsosamma propositioner av
dem olika delarna i maträtten anpassat efter mig. Dvs mest grönsaker och ris
och lite mindre kött för en person. När det kommer till grönsakerna så hade jag
salladslök, morot och broccoli i maträtten. Salladslöken innehåller mängder med
näringsämnen och det är viktigt att åtminstone äta lök några dagar i veckan.
Löken hjälper b.la. till med att minska risk för cancer, stärka skelettet och
hjälpa till vid matspjälkningen. Näringsämnen är viktiga för att du ska må bra
och få energi. Moroten är bra för tänderna då när det tillverkas mer saliv vid
förtäring av morot som dödar bakteries som orsakar karies. Den innehåller även
mycket vitamin A som är bra för synen. Broccolin innehåller antioxidanter som
b.la. sänker kolesterolvärdet i blodet. Antioxidanter ökar järnupptaget i
kroppen och hjälper till att bygga upp ben och brosk. Brist på antioxidanter
och speciellt på C-vitamin som finns i broccoli är vanligt. För att undvika
infektioner och trötthet så kan man få i sig C-vitamin genom t.ex. broccolin i
min maträtt. Grönsakerna som jag valde att ha i min maträtt är fiberrika och
grova grönsaker. Det gör att man håller sig mätt längre och så att maträtten
får mer volym. Det gör även så att man inte småäter mellan måltiderna.
Att få i någon typ av kolhydrat är viktigt. Det är kolhydraterna som
bland annat ger energi till hjärnan och musklerna. Därför valde jag att ha
jasminris till min maträtt. Det är en långsam kolhydrat som gör så att man
håller sig mätt länge. Jasminris är helt ofarlig så länge man äter det med
jämna mellanrum. Man ska gärna undvika att äta det ofta då det innehåller ämnet
arsenik. Det kan på längre sikt öka risken för bland annat cancer i lungorna.
Så vill man istället äta något annat alternativ så kan man äta quinoa som
innehåller mer protein och fiber. Skulle dock säga att ris passar bättre till
min maträtt, men man väljer själv. Ett alternativ är även ris gjort på
fullkorn. Fullkorn är när
alla delar av spannmålskornet finns med i mat gjord på till exempel vete,
råg, korn, havre, ris och majs. Fullkorn innehåller mer fibrer, vitaminer och
mineraler än när man inte använt hela kornet. Fullkorn minskar b.la. risk
för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes typ 2.
Proteinet är viktigt att få i sig
varje dag då det är det som ger energi och bygger upp och reparerar kroppens
celler. Som protein valde jag att ha lårkycklingfilé. Lårkycklingfilé och
kyckling i allmänhet är inte farligt för hälsan som annat rött kött och chark
kan vara. Kycklingen ger mättnad och är bra för hälsan. Ett vegetariskt
alternativ till kyckling är Quorn som finns i många olika former. Det är inte
bara viktigt för miljön att äta vegetariskt utan även för hälsan. Så om man
vill kan man byta ut kycklingen till Quorn.
I maträtten använde jag rapsolja
att woka i. Det är ett nyttigare matfett som innehåller omega 3-fett som
kroppen inte kan bilda själv och som minskar risken för hjärt- och
kärlsjukdomar. Jag använde inte mig heller av mycket salt vilket är positivt.
Salt i för stor mängd kan nämligen leda till högt blodtryck, hjärt- och
kärlsjukdomar och njurskador.
Ekonomi:
Min maträtt är hyfsat billig och tar
till viss del hänsyn till ekonomi. Riset kan kosta lite olika beroende på märke
men har oftast okej pris. Men jämför man med t.ex. potatis så är riset mycket
dyrare. Det finns egentligen inget bättre alternativ som liknar ris som är
billigare. Det finns såklart quinoa och matvete men dem ligger i en ännu dyrare
prisklass. Morot och broccoli är två billiga grönsaker som man oftast kan få
mycket av för en liten peng. Salladslöken är inte heller en dyr grönsak utan
ligger i normalklassen. Proteinet dvs lårkycklingfilén är hyfsat dyr och kostar
ca 129 kr/kg. Den är billigare än oxfilé men dyrare än t.ex. en vanlig
kycklingfilé. Så vill man ha ett billigare alternativ kan man istället använda
kycklingfilé, blir dock torrare. Kan även bli billigare med Quorn eller soja om
man vill ha ett vegetarisk alternativ. Edamamebönorna har ett hyfsat bra pris
och kostar runt 30 kr för en påse. Man får dock inte så många bönor för priset
i och med att dem ligger i sina skal. Men om man vill få det billigare kan man
istället köpa en förpackning med endast bönor för då får man fler. I rätten
används även olika sorters soja, vinäger, oljor och kryddor som man kanske inte
har hemma. Tillsammans blir kostnaden av ingredienserna ganska hög. Däremot så
är det ingredienser som man sedan kan fortsätta använda flera gånger då man får
mycket i förpackningarna. När du ska laga samma rätt igen lägger du endast till
grönsaker och kött och resten har du redan hemma. Sen så behöver man inte gå
exakt efter receptet varje gång man lagar rätten. Man kan ta lite vad man har
hemma. Om du t.ex. har en blomkål som snart ändå kommer att slängas så kan du
skära upp den i mindre bitar och slänga ner den i wokjärnet. Det blir billigare
för dig då du slipper slänga och köpa nytt som blir ytterligare en kostnad. När
man handlar ingredienserna kan man även tänka på att titta på jämförspriset på
varorna men även leta efter varor som är på extrapris.
Miljö:
Miljömässigt så är min rätt en bra
maträtt men har även nackdelar. Grönsakerna jag valt att använda är
säsongsgrönsaker. Dem odlas alltså här i Sverige under hösten/vintern (den
säsongen som är just nu). Det gör att dem inte behöver fraktas en lång väg från
något annat land. Livsmedelstransporterna släpper nämligen ut stora mängder
koldioxid som ökar växthuseffekten, alltså ökar medeltemperaturen på jorden.
Broccolin jag valde är dessutom en grov grönsak och moroten är en grov
rotfrukt. Dem kan odlas energisnålt utomhus i Sverige året om och har därför en
lägre miljöpåverkan än t.ex. tomat, gurka och sallad. Dessutom håller dem
längre och riskerar alltså inte att slängas så som andra grönsaker för att dem
blivit gamla. Viktigt är också att grönsakerna gärna ska vara närodlade och
ekologiska.
Jag valde att ha ris i min maträtt
och det är faktiskt inte det bästa alternativet för miljön. Ris har större
klimatpåverkan än andra spannmål och potatis pga. att de vattendränkta
risodlingarna orsakar stora metangasutsläpp. 75 procent av risodlingen är
konstbevattnad vilket är ett stort problem då vatten är en bristvara när
klimatet blivit varmare och torrare över hela världen.
I Asiens risodlingar används växtskyddsmedel som kan orsaka skador på
miljön. Från att riset är på en risodling till att det hamlar på tallriken så
behöver det transporteras från en plats till en annan som också tär på miljön
genom utsläpp. Därför är det bättre ur ett miljöperspektiv att välja något
annat än ris. Och vad är det då man ska välja? Jo, något annat som jag hade
kunnat ha till min maträtt är olika typer av spannmål som t.ex. quinoa och
matvete. Det är två närings- och fiberrika spannmål som är ett bättre
alternativ till ris.
När det kommer till protein så valde jag att ha kyckling. Ett mycket bättre
alternativ än rött kött och chark. Ett kg nötkött tillverkar ca 10 gånger så
mycket växthusgaser som 1 kg kyckling. Det beror bland annat på att vid kornas
matspjälkning bildas en stor mängd metangas, som påverkar klimatet. Kyckling är
däremot inte ett miljövänligt djur, men är bättre en annat kött. Om man nu ska
äta kyckling ska man tänka på, precis som jag gjorde att äta köttet som ett
tillbehör med en större del grönsaker och kolhydrater. I min maträtt valde jag
även att lägga till edamamebönor som är en baljväxt. Det är också ett sätt att
minska på köttet. Men det bästa är faktiskt att skippa köttet helt och äta
vegetariskt. Man kan enkelt ändra min
rätt till vegetarisk genom att byta ut kycklingen mot t.ex. Quornbitar.
När det gäller dem olika sojorna,
oljorna, vinägern och kryddorna jag använde så kommer dem i plast och
glasförpackningar. Det hade kunnat vara
onödiga förpackningar om man hade använt hela flaskan och sedan slängt den i
soporna. Men väljer man att återvinna flaskan så är det mycket skonsammare för
miljön. När man handlar dem olika ingredienserna
till min maträtt så kan man även tänka på att handla b.la. krav märkta varor. Som
visar att varan är ekologisk, producerad med höga krav på djuromsorg, hälsa,
socialt ansvar och klimatpåverkan.
Men varför har växthusgaserna en negativ påverkan på miljön? När halten av växthusgaser ökar i atmosfären stannar mer värme kvar
vid jordytan. Jordens naturliga växthuseffekt förstärks, temperaturen stiger
och klimatet förändras med risk för allvarliga effekter runt om i världen. När
medeltemperaturen stiger i hela världen börjar isarna att smälta. Djuren som
bor på isarna förlorar sina hem och dör för eller senare ut. Vattennivån höjs
och det sker översvämningar. Land och platser som ligger nära havet kan bli
helt vatten täckta. Sjukdomar och insekter sprider sig lättare och miljontals
människor riskerar sämre hälsa. Ett varmare klimat leder till ett extremt väder
med extrema regnperioder och torkar. Det kan leda till torka och svält i flera
delar av världen. Det är alltså väldigt viktigt att tänka efter vad man handlar
och äter. För varje liten sak påverkar vår miljö, vår ekonomi och din individuella hälsa.
- Emelina Billsten 9A
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar