måndag 5 november 2018

Sichuan chicken kung pao med ris och edamamebönor


MATLAGNINGSPROV – UTVÄRDERING                                                 

Maträtt: Sichuan chicken kung pao med ris och edamamebönor               

Vad gick bra? Motivera. 
Överlag så tycker jag att allting gick väldigt bra. Jag planerade mitt arbete väl så att jag alltid gjorde någonting och hade fullt upp under hela matlagningsprocessen.  Medans jag väntade på att något skulle bli färdigt så gjorde jag något annat undertiden för att spara tid. Medans jag t.ex. kokade ris så kokade jag edamamebönorna och kryddade de. Under matlagningsprocessen så städade jag med jämna mellanrum för att hålla det rent och organiserat på arbetsbänken. De olika delarna som woken, riset och edamamebönorna blev klara samtidigt och allt serverades varmt. Jag använde tiden väl och arbetade i ett snabbt tempo men ändå strukturerat. Riset blev perfekt kokt och edamamebönorna likaså. Kycklingen blev lagom stekt och grönsakerna med. Lite krispiga och hårda men inte för mjuka. Jag anser själv att jag hanterade kycklingen väldigt bra och jag var noggrann med hygienen och verkligen såg till att den blev tillräckligt stekt. Jag tycker även att jag fick till kryddningen på woken perfekt då den hade en bra balans mellan smakerna och var lagom stark. Slutresultatet smakade väldigt bra och blev lika gott som jag förväntat.

Vad kunde gått bättre? Motivera. 
Jag tycker inte att det var något större problem eller misstag som jag gjorde under matlagningsprocessen. Men om jag måste nämna någonting skulle det iså fall vara att jag skulle ha satt på riset lite tidigare. Jag satt på det nån minut senare än vad jag skulle och det resulterade i att jag fick vänta i ca 3 min på att riset skulle bli färdigt medans woken och bönorna redan var klara. Dock blev det inte till ett stort problem då alla moment var varma mot slutet ändå. Dessutom hade jag tid att diska och städa undan under dem 3 minuterna.

Hur är måltiden om man tar hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö. Tänk på att utveckla ditt resonemang. 

Hälsa:
Min maträtt jag valde att laga tar till viss del hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö. När det gäller hälsa så anser jag att det är bra att jämföra med tallriksmodellen. Tallriksmodellen delas upp i tre olika delar. Grönsaker och rotfrukter som ger dig vitaminer, mineraler och fibrer. Potatis, pasta, bröd och gryn som ger dig energi. Kött, fisk, ägg och baljväxter som ger dig protein och mineraler. Min rätt innehöll alla delarna. Både grönsaker som salladslök, morot och broccoli, ris, kyckling och edamamebönorna som är en baljväxt. Jag hade bra och hälsosamma propositioner av dem olika delarna i maträtten anpassat efter mig. Dvs mest grönsaker och ris och lite mindre kött för en person. När det kommer till grönsakerna så hade jag salladslök, morot och broccoli i maträtten. Salladslöken innehåller mängder med näringsämnen och det är viktigt att åtminstone äta lök några dagar i veckan. Löken hjälper b.la. till med att minska risk för cancer, stärka skelettet och hjälpa till vid matspjälkningen. Näringsämnen är viktiga för att du ska må bra och få energi. Moroten är bra för tänderna då när det tillverkas mer saliv vid förtäring av morot som dödar bakteries som orsakar karies. Den innehåller även mycket vitamin A som är bra för synen. Broccolin innehåller antioxidanter som b.la. sänker kolesterolvärdet i blodet. Antioxidanter ökar järnupptaget i kroppen och hjälper till att bygga upp ben och brosk. Brist på antioxidanter och speciellt på C-vitamin som finns i broccoli är vanligt. För att undvika infektioner och trötthet så kan man få i sig C-vitamin genom t.ex. broccolin i min maträtt. Grönsakerna som jag valde att ha i min maträtt är fiberrika och grova grönsaker. Det gör att man håller sig mätt längre och så att maträtten får mer volym. Det gör även så att man inte småäter mellan måltiderna.

Att få i någon typ av kolhydrat är viktigt. Det är kolhydraterna som bland annat ger energi till hjärnan och musklerna. Därför valde jag att ha jasminris till min maträtt. Det är en långsam kolhydrat som gör så att man håller sig mätt länge. Jasminris är helt ofarlig så länge man äter det med jämna mellanrum. Man ska gärna undvika att äta det ofta då det innehåller ämnet arsenik. Det kan på längre sikt öka risken för bland annat cancer i lungorna. Så vill man istället äta något annat alternativ så kan man äta quinoa som innehåller mer protein och fiber. Skulle dock säga att ris passar bättre till min maträtt, men man väljer själv. Ett alternativ är även ris gjort på fullkorn. Fullkorn är när alla delar av spannmålskornet finns med i mat gjord på till exempel vete, råg, korn, havre, ris och majs. Fullkorn innehåller mer fibrer, vitaminer och mineraler än när man inte använt hela kornet. Fullkorn minskar b.la. risk för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes typ 2.
Proteinet är viktigt att få i sig varje dag då det är det som ger energi och bygger upp och reparerar kroppens celler. Som protein valde jag att ha lårkycklingfilé. Lårkycklingfilé och kyckling i allmänhet är inte farligt för hälsan som annat rött kött och chark kan vara. Kycklingen ger mättnad och är bra för hälsan. Ett vegetariskt alternativ till kyckling är Quorn som finns i många olika former. Det är inte bara viktigt för miljön att äta vegetariskt utan även för hälsan. Så om man vill kan man byta ut kycklingen till Quorn.
I maträtten använde jag rapsolja att woka i. Det är ett nyttigare matfett som innehåller omega 3-fett som kroppen inte kan bilda själv och som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Jag använde inte mig heller av mycket salt vilket är positivt. Salt i för stor mängd kan nämligen leda till högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och njurskador.
Ekonomi:
Min maträtt är hyfsat billig och tar till viss del hänsyn till ekonomi. Riset kan kosta lite olika beroende på märke men har oftast okej pris. Men jämför man med t.ex. potatis så är riset mycket dyrare. Det finns egentligen inget bättre alternativ som liknar ris som är billigare. Det finns såklart quinoa och matvete men dem ligger i en ännu dyrare prisklass. Morot och broccoli är två billiga grönsaker som man oftast kan få mycket av för en liten peng. Salladslöken är inte heller en dyr grönsak utan ligger i normalklassen. Proteinet dvs lårkycklingfilén är hyfsat dyr och kostar ca 129 kr/kg. Den är billigare än oxfilé men dyrare än t.ex. en vanlig kycklingfilé. Så vill man ha ett billigare alternativ kan man istället använda kycklingfilé, blir dock torrare. Kan även bli billigare med Quorn eller soja om man vill ha ett vegetarisk alternativ. Edamamebönorna har ett hyfsat bra pris och kostar runt 30 kr för en påse. Man får dock inte så många bönor för priset i och med att dem ligger i sina skal. Men om man vill få det billigare kan man istället köpa en förpackning med endast bönor för då får man fler. I rätten används även olika sorters soja, vinäger, oljor och kryddor som man kanske inte har hemma. Tillsammans blir kostnaden av ingredienserna ganska hög. Däremot så är det ingredienser som man sedan kan fortsätta använda flera gånger då man får mycket i förpackningarna. När du ska laga samma rätt igen lägger du endast till grönsaker och kött och resten har du redan hemma. Sen så behöver man inte gå exakt efter receptet varje gång man lagar rätten. Man kan ta lite vad man har hemma. Om du t.ex. har en blomkål som snart ändå kommer att slängas så kan du skära upp den i mindre bitar och slänga ner den i wokjärnet. Det blir billigare för dig då du slipper slänga och köpa nytt som blir ytterligare en kostnad. När man handlar ingredienserna kan man även tänka på att titta på jämförspriset på varorna men även leta efter varor som är på extrapris.


Miljö:
Miljömässigt så är min rätt en bra maträtt men har även nackdelar. Grönsakerna jag valt att använda är säsongsgrönsaker. Dem odlas alltså här i Sverige under hösten/vintern (den säsongen som är just nu). Det gör att dem inte behöver fraktas en lång väg från något annat land. Livsmedelstransporterna släpper nämligen ut stora mängder koldioxid som ökar växthuseffekten, alltså ökar medeltemperaturen på jorden. Broccolin jag valde är dessutom en grov grönsak och moroten är en grov rotfrukt. Dem kan odlas energisnålt utomhus i Sverige året om och har därför en lägre miljöpåverkan än t.ex. tomat, gurka och sallad. Dessutom håller dem längre och riskerar alltså inte att slängas så som andra grönsaker för att dem blivit gamla. Viktigt är också att grönsakerna gärna ska vara närodlade och ekologiska.

Jag valde att ha ris i min maträtt och det är faktiskt inte det bästa alternativet för miljön. Ris har större klimatpåverkan än andra spannmål och potatis pga. att de vattendränkta risodlingarna orsakar stora metangasutsläpp. 75 procent av risodlingen är konstbevattnad vilket är ett stort problem då vatten är en bristvara när klimatet blivit varmare och torrare över hela världen.
I Asiens risodlingar används växtskyddsmedel som kan orsaka skador på miljön. Från att riset är på en risodling till att det hamlar på tallriken så behöver det transporteras från en plats till en annan som också tär på miljön genom utsläpp. Därför är det bättre ur ett miljöperspektiv att välja något annat än ris. Och vad är det då man ska välja? Jo, något annat som jag hade kunnat ha till min maträtt är olika typer av spannmål som t.ex. quinoa och matvete. Det är två närings- och fiberrika spannmål som är ett bättre alternativ till ris.

När det kommer till protein så valde jag att ha kyckling. Ett mycket bättre alternativ än rött kött och chark. Ett kg nötkött tillverkar ca 10 gånger så mycket växthusgaser som 1 kg kyckling. Det beror bland annat på att vid kornas matspjälkning bildas en stor mängd metangas, som påverkar klimatet. Kyckling är däremot inte ett miljövänligt djur, men är bättre en annat kött. Om man nu ska äta kyckling ska man tänka på, precis som jag gjorde att äta köttet som ett tillbehör med en större del grönsaker och kolhydrater. I min maträtt valde jag även att lägga till edamamebönor som är en baljväxt. Det är också ett sätt att minska på köttet. Men det bästa är faktiskt att skippa köttet helt och äta vegetariskt.  Man kan enkelt ändra min rätt till vegetarisk genom att byta ut kycklingen mot t.ex. Quornbitar.
 När det gäller dem olika sojorna, oljorna, vinägern och kryddorna jag använde så kommer dem i plast och glasförpackningar.  Det hade kunnat vara onödiga förpackningar om man hade använt hela flaskan och sedan slängt den i soporna. Men väljer man att återvinna flaskan så är det mycket skonsammare för miljön.  När man handlar dem olika ingredienserna till min maträtt så kan man även tänka på att handla b.la. krav märkta varor. Som visar att varan är ekologisk, producerad med höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Men varför har växthusgaserna en negativ påverkan på miljön? När halten av växthusgaser ökar i atmosfären stannar mer värme kvar vid jordytan. Jordens naturliga växthuseffekt förstärks, temperaturen stiger och klimatet förändras med risk för allvarliga effekter runt om i världen. När medeltemperaturen stiger i hela världen börjar isarna att smälta. Djuren som bor på isarna förlorar sina hem och dör för eller senare ut. Vattennivån höjs och det sker översvämningar. Land och platser som ligger nära havet kan bli helt vatten täckta. Sjukdomar och insekter sprider sig lättare och miljontals människor riskerar sämre hälsa. Ett varmare klimat leder till ett extremt väder med extrema regnperioder och torkar. Det kan leda till torka och svält i flera delar av världen. Det är alltså väldigt viktigt att tänka efter vad man handlar och äter. För varje liten sak påverkar vår miljö, vår ekonomi och din individuella hälsa.

- Emelina Billsten 9A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar