måndag 19 november 2018

pasta carbonara


Utvärdering pasta carbonara

Hur är måltiden om man tar hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö?

Hälsa: I denna maträtten så finns protein som vi hittar i äggen och i baconen  detta hjälper våran kropp att återhämta och bygga muskler. Vi har även kolhydrater som ger oss energi. Maträtten är inte onyttig men i större mängder så kan det bli lite ohälsosamt t.ex. man behöver inte ha i någon matgrädde men det blir godare och mer krämigt. Vi gick även efter tallriksmodellen vi hade fläsk, kolhydrater och grönsaker.

Miljö: Måltiden är rätt bra om man utgår efter miljön. Men istället för att ha bacon hade man kunnat ha champinjoner. På detta sättet gör man maträtten vegetarisk och därmed bättre för miljön. Det är även bra för här i skolan köper de bara in varor som är producerade i Sverige. Detta gör att alla onödiga utsläpp i naturen minskar vilket är bra. Man vet även om att alla djur som slaktas har levt ett bra liv där de har fått gå fritt och inte ett liv i bur. Att det är producerat i Sverige betyder även att de som har tillverkat har arbetat under rätt arbetsvillkor, även kallat för fairtrade.

Ekonomi: Våran maträtt är mycket billigare än om man jämför med att äta en pasta carbonara på resturang. Men om man hade velat ha den billigare kan man istället för att ha fläsk ha champinjoner vilket blir mycket billigare.

Skrivet av Gustav och Vincent 9A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar