Maträtt:
Kycklingbröstfilé med potatissallad, vattenmelonssallad
och vitlöksdressing/sås.
-Vad
gick bra? Motivera.
Överlag gick allt mycket bra. Jag blev nöjd med
resultatet vilket jag tycker är viktigast. Jag hade en bra planering i huvudet
som jag följde, utan den hade jag inte känt mig lika lugn och säker i köket.
Jag städade och diskade under matlagningsprocessen vilket gjorde att jag inte
hade det stökigt i köket, utan organiserat och rent. Eftersom jag planerade bra
tog det inte allt för lång tid att laga maten. Jag var hela tiden igång med
något och annars diskade jag. Själv tycker jag kycklingen blev bäst. Kycklingen
blev inte torr vilket jag är mycket nöjd över. Den var perfekt tillagad. Jag
stekte den först tills den fått en fin färg, sedan stoppade jag in den i ugnen.
Kycklingen var även lagom mycket kryddad. Eftersom rå kycklingsaft ökar risken
för oss att bli sjuka, var jag väldigt noggrann med att städa undan och diska
det så fort som möjligt. Potatisen blev bra den med, varken för hård eller
mjuk. Potatisen satte jag igång först då den skulle ta längst tid (skalade den och
gjorde den redo för att kokas). Jag kokade upp vattnet genom en vattenkokare
för att det går snabbare än att koka upp vattnet i kastrull. Det hjälpte genom
att jag sparade lite tid. Jag tajmade de olika mat-delarna hyfsat bra.
Kycklingen var klar lite innan potatissalladen men kycklingen serverades varm
ändå. Såsen och vattenmelonsalladen hade jag gjort under tiden potatisen kokade
och kycklingen var i ugnen för att de skulle hinna stå i kylen en stund. Jag är
mest stolt över att jag fick in många olika matlagningsmetoder i min maträtt,
bl.a. stekning, kokning, ugnsbakning och hackning. Det som jag själv tycker är
godast var vattenmelonsalladen. Den är blandad med lite lime vilket gör att den
får en extra touch, och det gillar jag. Men jag blev fortfarande mest nöjd och
stolt över kycklingen då jag själv anser att den är det svåraste momentet i min
maträtt. Sparrisen blev också jättegod, tycker den passar mycket bra till det
andra på tallriken.
-Vad
kunde gått bättre? Motivera.
Det var inget större som gick snett, det mesta gick
som på en räls. Jag glömde att salta vattnet när jag kokade potatisen, men det
påverkade inte mitt slutresultat. Jag glömde även att ha i flingsalt i
potatissalladen, men det smakade bra ändå. Något jag hade kunnat göra
annorlunda är att diska undan fler saker under tiden jag lagade maten för att
spara tid på efterarbetet.
-Hur
är måltiden om man tar hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö? Tänk på att
utveckla ditt resonemang.
Miljön: Det är inte säsong
för vattenmelon just nu vilket inte är så bra för miljön. Man hade därför
kunnat använda något som hade ersatt vattenmelonen, t.ex. tomat. Tomat är inte
heller superduper bra för denna säsong men bättre än vattenmelon i alla fall. Ett
ännu bättre alternativ hade varit morot då det är en grov grönsak och kan odlas
i Sverige året om utan att utnyttja för mycket energi. Vattenmelon odlas inte i
kallare länder om det inte finns rätt förutsättningar. Vattenmelonsproduktion
behöver värme. För oss i Sverige är inte det så bra då vi inte är ett land som
kan ge den värmen året om. Vi behöver transportera/frakta melonen från
odlingslandet till Sverige vilket är en väldigt lång väg och det är negativt
för miljön. Vi bidrar då till mer farliga och dåliga utsläpp som påverkar oss
människor och miljön negativt. Livsmedelstransporterna
släpper ut väldigt stora mängder koldioxid och det ökar växthuseffekten. Den
ökade växthuseffekten leder till att temperaturerna höjs och det kommer att bli
varmare. Detta kommer att påverka både miljön och samhället. Både isar och
glaciärer kommer att smälta, detta i sin tur leder till en högre havsnivå då
vattnets volym blir större. Mycket av detta kan leda till att det blir
konflikter mellan människor. Öknar kommer att sprida sig då det blir varmare.
Det finns många insekter som trivs i ett varmare klimat, insekterna kan bära på
parasiter som även kan sprida sig. Många liv kan hotas då t.ex. myggor som bär
på Malaria sprider sig.
Vi vill ha en så bra hållbar utveckling som möjligt.
För att bidra till detta kan man välja ekologiskt. Ekologisk produktion strävar
efter att nyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt
hållbart sätt. Ekologiska varor är inte gjort på besprutningsmedel, kemikalier
osv.
Till potatissalladen kan man slänga ihop lite vad man
har hemma. Det behöver såklart inte vara sparris som behöver en solig och varm
plats för att bäst kunna odlas. Sparris måste vi också transportera till
Sverige. Kyckling är ett mycket bättre alternativ än rött kött. Rött kött
bildar en väldigt mycket större mängd växthusgas än kyckling. T.ex. kor släpper
ut metangas vid matspjälkningen vilket är mycket dåligt för vårt klimat.
Kycklingen är bäst om den är svensk. T.ex. Kronfågelns kyckling är alltid
garanterat svensk, och de har dessutom mycket ekologiska alternativ. Ingen
svensk kyckling får antibiotika till skillnad från kycklingar som kommer från
andra delar av världen. Välj det som är bäst för miljön för att bidra till en
så bra jord som möjligt. Ett bra alternativ för kycklingen är Quorn eller soja.
Det är vegetariska alternativ som helt enkelt är mycket bättre för miljön.
Läs mer om Quorn här: https://www.quorn.se/om-quorn
Kryddor, oljor mm. har jag använt från plast eller
glas burkar/flaskor. För att göra det så miljövänligt som möjligt se till att återvinna
och sortera rätt när de är helt slut.
Ett tips till
alla konsumenter som vill köpa varor med hänsyn till miljön är att leta efter miljömärkningar
och hållbarhetsmärkningar. De ska hjälpa konsumenter att hitta varor eller
tjänster som producerats på ett sätt som tar hänsyn till miljön.
Hälsa: Det ingår mycket
grönsaker i min rätt vilket är mycket bra för hälsan. Jag gör allt från grunden
så de är inte massa konstiga ämnen och tillsättningar i råvarorna. För att man
ska må bra är det viktigt att följa tallriksmodellen, det är viktigt att äta
lagom mycket av varje del. Se till att få i dig det proteinet och de
kolhydrater du som individ behöver. Grönsaker
och rotfrukter ger dig vitaminer, mineraler och fibrer. Potatis, pasta, bröd
och gryn (kolhydrater) ger dig energi. Kött, fisk, ägg och baljväxter ger dig
protein och mineraler. I min maträtt ingår alla delar. Fetter är också
viktigt. I fetaosten finns ganska mycket fett, så där får du i dig den delen. Stek
kycklingen i olja eller smör så du får i dig extra fett också. Det bästa
alternativet är olja då det är det nyttigaste alternativet utav smör och olja. Även
likadant med sparrisen, stek den i någon form av fett. Fetthalten i kyckling är
väldigt låg, så försök hitta småsaker som kan tillsätta det fettet som du som individ
behöver. För att göra måltiden ännu nyttigare kan man ha naturell yoghurt eller
naturell kvarg istället för cremefraiche. Men sedan kan man inte göra rätten
mycket nyttigare än vad den redan är. Spenat är väldigt nyttigt och bra för
kroppen. Det är bra för hjärnan, motverkar sjukdomar, ger starkare skelett/ben
och innehåller väldigt mycket vitaminer.
Ekonomi: Ekonomiskt sätt kan
min maträtt vara både bra och mindre bra. Till rätten kan man ta vad som finns
hemma vilket också gör att du sparar på dina pengar. Blir det något över fryser
man in det och äter som rester, då tar du verkligen till vara på allt du har
köpt. Eftersom det är ganska mycket ingredienser, och det finns både kyckling
och fetaost behöver man inte ha jättemycket av det proteinrika. Kyckling är ganska
billigt i jämförelse med mycket annat, t.ex. rött kött. Välj färsk potatis, det
är mycket billigt och alltså superbra för plånboken. För att göra grönsakerna
billigare är ett tips att köpa de frysta och inte färska. Om man gör en
undersökning vad som är dyrast av fryst och färsk är färskt ganska mycket
dyrare. Tina upp de frysta varorna så smakar det lika bra som om de skulle vara
färska. Du kan också välja att ta bort vissa ingredienser som du känner blir
för dyrt för plånboken, t.ex. sparrisen och sockerärtorna. Grekisk och turkisk
yoghurt funkar lika bra som cremefraiche. Välj det som du tycker är godast och
bäst för din ekonomi.
- Hanna Hellström 9a
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar