tisdag 13 november 2018

lax med potatis



Vad gick bra? motivera 
Det mesta gick bra med matlagningen. Jag tycker att jag jobbade smidigt och hade satt upp tiderna bra så allt skulle bli klart vid ungefär samma tid. Jag började med att koka potatisen eftersom den skulle ta längst tid att bli klar. Jag ville inte sätta igång med att koka broccolin eller steka laxen direkt eftersom de blir klara på ca 10 min och då blir laxen och broccolin kall innan potatisen kokat färdigt.
Jag tvättade broccolin och lade den i en gryta med kallt vatten så smutsen skulle komma ut. Därefter väntade jag en kvart innan jag började koka broccolin och steka laxen. Jag tycker att laxen var gott kryddad.

Vad kunde gått bättre? motivera
Eftersom laxen inte var tinad så satte jag igång med den någon minut senare än planerat och potatisen blev klar innan laxen och broccolin. Laxen blev också lite bränd på ena sidan. Jag glömde att salta potatisen direkt efter jag började koka den men jag kom på mig själv några minuter efter.
Det jag kunde göra bättre var att sänka värmen så att laxen inte blev bränd.
Jag hade planerat att lägg ned tomaten i stekpannan direkt efter jag hade vänt på laxen men jag glömde det precis när laxen var klar. Det jag gjorde var att lägga i tomaten direkt efter jag hade satt laxen på tallriken, höjde värmen och väntade i någon minut.

Hur är måltiden om man tar hänsyn till hälsa och miljö?

1st tinad djupfryst lax i bit   ca 150g  energi innehåll 230 kcal / 100g   16g fett, mättat fett 3 gram, protein 4g  2,3g omega3 -
laxen räknas till gruppen fet fisk och innehåller mycket fettsyror som omega 3.  Omega 3 är en fettsyra som kroppen behöver men inte kan producera själv. 
Laxen är rik på protein som kan användas som bränsle istället för som byggstenar. Många som vill bygga muskler äter därför stora mängder protein.
Laxen är en odlad fisk, den har liten påverkan på atmosfären t.ex inte släpper ut någon koldioxid. Men beroende på hur fisken odlas kan det förorena vattnet, när den bajsar eller inte äter upp maten de får så det trillar ned på botten or möglar.

2 potatisar (små) 100g/st energi innehåll 76 kcal- 
Rik på kalium, c- vitamin och magnesium. Potatisen är bra för atmosfären då den producerar syre. Men den behöver mycket vatten och konstgödning som påverkar miljön negativt. Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-Vitamin. Potatis och rotfrukter är bra basmat. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer. 
Zink är viktigt för att matsmältningen ska fungera som den ska. Har vi brist på mineralet får kroppen svårt att smälta maten och ta upp näring. Symtom som illamående, kräkningar och diarré kan bero på zinkbrist.
Fosfor är ett livsnödvändigt grundämne. Den största mängden finns lagrad i skelettet. Fosfor samverkar med kalcium vid bildning och stärkning av ben av tänder. 

Broccoli liten eller ¼ stor   ca 100g   33kcal / 100g - 
Broccolin är rik på mineraler som natrium, kalium, kalcium, järn och magnesium dessutom är den rik på vitaminerna A, C och B6. Broccolin är bra för miljön påverkar inte atmosfären. Om den är väl odlad behövs inga gifter. Men den behöver mycket vatten och konstgödning som påverkar miljön negativt. 
Vitamin A fungerar som en viktig antioxidant. Vitamin A är framförallt bra för vår syn, huden och håret, slemhinnor, immunförsvaret, skelettet och cellmembranen.
Vitamin A behövs också för fosterutvecklingen och för att kroppen ska kunna producera testosteron. Vitamin C är viktigt för huden, då det bland annat krävs för bildandet av hudens byggstenar. Vitamin C fungerar även som en stark antioxidant som skyddar huden från solskador och för tidigt åldrande. 
människokroppen kan inte skapa någon form av vitamin B6 själv, förutom vid kostintag.
Vitamin B6 är viktig för matsmältningen, hjälper att minska smärta och hjälper att balansera blodsockret.
Kalium är ett livsnödvändigt grundämne.Kalium behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion samt för att reglera blodtrycket. Kalcium behövs bland annat då skelett och tänder bildas samt vid blod koagulering och nervfunktion.Både för mycket natrium och för lite kalium kan kopplas till förhöjt blodtryck, vilket ökar risken för hjärtsjukdom och stroke.

1st tomat  100g    energi innehåll ca 18kcal - 
rik på kalcium, magnesium, vitamin A och C. Tomater odlas i uppvärmda drivhus. Påverkar miljön av CO2 utsläpp från uppvärmningsanläggningen till drivhusen.
Se ovan varför vitaminerna och mineralerna är bra.


¼ citron   10g   28 kcal- 
Rik på kalium, kalcium, vitamin A och vitamin C. Citron kräver mycket konstbevattning 
Se ovan varför vitaminerna och mineralerna är bra.



Det totala energi innehållet i portionen är 475 kcal. Portionen är en väl balanserad nyttig måltid med stort protein innehåll. 

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar