måndag 22 oktober 2018

Halloumiburgare med sparris

Vad gick bra:
Själv kände jag att stekningen och mitt bröd gick bäst och det är väll det jag var mest stolt över också at jag fick ihop. Jag hade inte så höga förväntningar på hur min rätt skulle sluta då jag aldrig lagat den innan utan detta blev först försöket. Därför finns det såklart en del saker jag skulle gjort annorlunda men såsen, osten och brödet blev ändå ett slutresultat över förväntan. Ja fick haloumin precis i den konsistensen jag ville genom min stekning och brödet som var min lilla chansning hann jag få klart så som såsen som jag tyckte passade bra till hela rätten. 

Gick mindre bra:
Jag skulle väll säga att jag lärde mig mer av att göra den här rätten än jag gjort på länge. Den innehöll en hel del moment som jag inte brukar använda mig av, så som att jobba med gäst och att sjuda. Jag har lärt mig att gästen dör vid för hög temperatur och sparrisen skulle inte sjuda så länge som den fick göra för bästa resultat. Den blev lite översjuden.. Fick även med mig ett bra knep på hur man rullar bröd utan att få massa sprickor.

Miljö, ekonomi och hälsa:
Jag kände miljömässigt att jag ville göra något vegetariskt då miljöperspektivet är bättre på det plan eftersom djuren göds upp men foder som egentligen skulle kunna mätta fler människor men nu får kalorierna ta en längre väg genom djuren för att vi ska få mer kött. Även all mark där fodret växer tar upp stora mängder mark där egentligen mat till oss hade kunnat växa. För att få mer kött behövs fler djur och därför pågår det såklart uppfödning på grisar, kor, får m.m. Men om vi tänker kor tillexempel släpper ut stora mängder metan som är en fossilgas och mycket mer kraftfull växthusgas än koldioxid. Därför med fler kor i detta tänkande skulle metantillförelsen också öka och det bidrar till den förstärkta växthuseffekten som förvärrar vårt klimat och värmer upp våran jord så isarna smälter och vattennivån höjs.

Dock är jag medveten om att haloumi är en mejeriprodukt gjord på får/getmjölk och mejeriproduktionen har tillsammans med köttproduktionen sämre påverkan på klimatet än vad flyg och transport har tillsamman. Men jag tänker ändå att mejeriproduktion är bättre än köttproduktionen eftersom vid kött avlar man fram mer djur för att sedan döda när det kommit i rättan tid och man har gött upp dem. Medan vid mejeri behöver man inte avla fram på samma sätt eftersom djuren där producerar och kan tillföra mjölk om och om igen, medan när ett djur är dödat och man tagit köttet från den kan man inte riktigt döda den igen för att få nytt kött.

Om vi tänker ekonomisk kan jag säga att den haloumin jag säga att 200 g lätt räcker till 3-4 stycken hamburgare eftersom det blir ganska mäktigt och då blir det också billigare än om man skulle köpa färs och sen krydda. Här var det bara stekning och sen var de klart. Sen bakade jag eget bröd vilket är extremt mycket billigare än om du ska köpa färdigt, vi räknade på det i 6:a och egen bakat hamburgerbröd är ungefär bara några kronor per bröd, medan färdigbakat är mycket dyrare. Därför skulle människor i längden tjäna mycket att baka mer eget hemma men det är ju ofta tiden som inte finns där, eller energin för den delen. Tror nog alla känner igen en lång dag och då köper man nog hellre det där färdigbakade än att ställa sig hemma och vänta på jäsning med mera.

Hälsomässigt hade jag med salad, bröd, haloumi vilket som jag ville ha hade med vad vi behöver i näringsinnehåll i en rätt. Vi behöver kolhydrater, protein och även fett för att ha en bra uppbyggnad och för att kroppen ska må bra. Bröd är ett bra exempel på kolhydrater och även grönsaker innehåller det. Vi behöver det eftersom det är kroppens främsta källa till energi, dock kunde jag haft ett grövre bröd så att kolhydraterna kunde varit lite långsammare och på så sätt hållit blodsockret i en jämnare nivå under längre tid. 

Protein som många får från köttet på tallriken är viktigt för kroppen eftersom det är våra byggstenar som reparerar celler och vävnader men även hormoner är uppbyggda av protein. Utan protein kommer kroppen börja bryta ner sina egna muskler och protein behövs för att bygga muskler också för en delen. I detta fallet är haloumi faktiskt ganska proteinrikt, så därför valde jag att byta ut köttet mot det. Sparrisen som jag också hade till är väldigt rik på vitaminer som är bra för kroppen på sätt som att se bättre i svaga ljus, bättre hy, starkt hjärta, skyddar cellväggar m.m. Innehåller även mineraler som zink och kalium som vi behöver för matsmältningen ska fungera bra, för kroppens nerv- och muskelfunktioner och kunna reglera blodtrycket. Såklart kunde jag valt att ha en kanske mer säsongsbaserad rätt med rotfrukter som aktuellt nu till hösten och jag vet att haloumi importeras vilket inte är särskilt hållbart med tanke på de utsläpp som transporten släpper ut. Men jag tyckte att min rätt hade det jag sökte och vad man behöver för att få en komplett måltid och också för at det var väldigt gott.

Meja Carsten





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar